Sunday, 22 March 2015

Jika Kau Mahu Berniqab II


CINTA atau NAFSU?

Ini pun dah jadi trend sekarang. Semenjak dua menjak ni, apatah lagi bila facebook ada function 'in relationship/status'. Come on la sayang-sayang cda..anda-anda ini amat berharga. Cinta anda sangat mahal dimata Allah SWT. Jangan lalai. Lalai.Lalai.Lalai. Ayuh kita berubah!!

Kita ini antara contoh untuk membimbing 'kanak-kanak ribena' yang perlukan pimpinan dari kita. Kalau kita sendiri hanyut dek nafsu hati. Maka sampan yg kita dayungkan untuk kawan-kawan kita pun akan hanyut punah ranah macam kita. Bangun, Bangun, Bangun. Lelaki bukan segalanya. Melainkan dia adalah suami.

Ana nak berkongsi sedikit iktibar. Rata-rata sahabat semua tahu ana pernah kecundang dalam pertunangan. Betapa lalainya ana. Betapa teruknya diri mungkir janji pada Allah. Janji nak taat pada Allah. Tapi hanyut dalam ikatan pertunangan. Kononnya nk sampai ke jinjang pelamin lah. Sudahnya, tak jadi jugak kan...Ambil iktibar ini sahabat-sahabat...Ana nak kita jadi kuat. Bukan wanita yg lemah dipergunakan, dijatuhkan maruah. Lelaki kalau dia nak tutup kesalahan, dia akan tunding jari pada kita. Dia akan kata bahawasanya dia nk menguji kita. Tapi psikologi ni akan memunah ranahkan hati kita!!! Bangkit. Bangkit. Bangkit!! Kita tak boleh diperdaya. Niqab kita adalah tanggungjawab kita.

Wanita yang cerdik dan solehah akan bangkit dari kegagalan. Tapi sekali kebangkitannya, adalah kebangkitan yang maksimum!!! Kita akan terjebak dengan lagha..lagha..lagha..wahai sayang-sayang muslimahku sekelian jika kita rela cinta dan nafsu menguasai diri kita!!! Lelaki boleh jadi pemimpin jika dia adalah seorang suami yg sah dan halal. tetapi kebarangkalian yg tinggi utk menjadi virus pada kekuatan iman dan diri apabila dia adalah bukan mahram kita. naudzubillah!!!!!

Betulkan apa yg terbiasa ukhti muslimah, dan biasakan apa yg betul...

MAHSYUR atau TIDAK DIPANDANG?

Di laman sosial skang dh jadi trend. Pom Pang Pom Pang cite pasal Allah & Rasul. Cite pasal takut Allah etc. Tapi kita benar-benar memperkatakannya?? Ayuh niqabis. Anda perlu kehadapan bukan mundur kebelakang. Jangan leka dengan pujian. Tapi seharusnya pujian itu ibarat belati tajam. Samada ia adalah satu senjata utk menikam hati kita dari beribadat pada Allah swt atau senjata utk mempertahankan pendirian kita?

Dah keluar macam-macam ayat orang yang nak memburukkan niqabis. Pakai niqab mata cantik. Ana faham. Kita terbelenggu dek dilema. Pakai nampak cantik. Tak pakai lagi runtuh iman muslimin-muslimin yang ada. Tapi wanita ini adalah perhiasan dunia. Dan lelaki pula memang mudah tertarik pada kecantikan. Cuma, bekalkan diri anda dengan ilmu!! Penuhkan iman anda dengan ketetapan pendirian!!! Ukhti-ukhti muslimah ku sayang semua nya cantik. Percayalah. Tak perlu dipuji. Tak perlu dipandang pun, kalian tetap cantik dipandangan mataku.

Untuk apa kemahsyuran? Untuk menunjuk pada dunia, siapa kita? Niqabis boleh!! Niqabis pun terror!! Niqabis pun hebat!! Saudari-saudari ku tercinta. Jangan menuju kelembah ujub,riak dan takabbur..itu adalah jalan seburuk-buruknya utk menempah tiket ke neraka. Cukup sekadar kita menjadi insan biasa. Tak perlulah kita tunjuk pada masyarakat kita lebih hebat dari yang tidak pakai niqab. Sesungguhnya itu mengecilkan hati sahabat-sahabat...

JODOH oh JODOH

Percayakah sahabat-sahabat, pakai niqab jodohnya lebih cepat dan berpusu-pusu dilamar org?? Maka dengan statement ini, makin ramai lagilah wanita-wanita tidak berilmu mula pakai niqab dengan gaya-gaya wanita jahiliyah..!!! Lelaki-lelaki pula cepat benar tertarik dengan si niqabis. Lagi-lagi tak terperasan pula si niqabis ini sebenarnya dalam gambar aje. Dengan ayat rutin "Mohon Doa supaya ana istiqamah + Ana belum ada kekuatan. Ini sebagai percubaan". Bagus sekali ayatnya. Tapi sayang-sayangku. Kalau nak istiqamah, bermula dari diri. Tetapkan pendirian. Kalau taknak pakai, tak payah pakai. Sudahnya anda-anda memakai tanpa ilmu. Tidak tahu APA SEBAB MUSABAB pakai benda tu. Rupa-rupanya nak pak ustaz, pak aji, pak sheikh etc dekat dengan dia. Orang akan mula hormati dia. Orang akan sanjung keagamaan dia. Dah menjadi trend di malaysia. Pakai tudung labuh, pakai niqab akan dipanggil YA USTAZAH...

Karkun-karkun, pak sheikh, pak aji,pak lebai pun meminanglah oleh kerana tarikan kesolehahannya. Tapi kita tak sedar dan ada yang tak tahu pun. SOLEHAHNYA WANITA BUKAN TERLETAK PADA PAKAIANNYA SAHAJA (ini pun perlu sbb tak perlu nk didik wanita tutup aurat!). Tapi, ia mengambil masa untuk mengetahuinya. Yakni dari pemakaiannya (aurat), pergaulannya (siapa kawan-kawan dia), pelajarannya (ilmunya baik dunia mahupun akhirat), budi pekertinya (akhlak,sikap etc), hatinya (nafsu & kawalannya), & agamanya.

Janganlah kalian dah menikah baru nak cerita keburukan si pasangan. Pasal itulah, pakailah kerana dah faham. Dah sedia. Dah reti diajar. Bukan nak pakai sebab nak cakap dengan orang "SAYA NI PAKAI NIQAB,KAWAN-KAWAN SY SEMUA ALIM-ALIM. Nooo!!!!!!

Buka mata luas-luas. Anda sentiasa diperhatikan. Bukak minda luas-luas. Anda akan sentiasa dicabar dalam perjalanannya. Jangan ambil hati dgn entry ni. Cuma nak cerita apa yg makin menular dikalangan kita si niqabis. Sekian. Salam 'Alaik.

Sumber : Copy & paste from : Blog Agungnya Cinta Allah

No comments:

Post a Comment

Terima Kasih Kerana Sudi Singgah Sebentar Di Blog Syaz
Don't Forget To Visit My Blog Next Time